Časopis Auto Auto DEUS EX MACHINA
machina, -ex, f.: Lat. stroj

Klipnjača U antičkim dramama čest slučaj su bili takvi zapleti koji nisu bili razrješivi unutar jedne predstave. U tom slučaju, dolazio bi 'deus ex machina' (Bog iz stroja, mašine, tj. Mehanički bog) koji bi razriješio sve dvojbe i donio konačno rješenje. Danas se izraz mašina često poistovjećuje s motorom. Pa kakvi su motori koji se danas ugraduju u aute?

Prošle godine je s nestankom Porschea 993 nestao i posljednji Mohikanac zrakom hladenih motora. Ostali su samo motori hladeni tekućinom (nemojte biti naivni, nijedan od njih se ne hladi baš s vodom). Razlikujemo i princip pripreme smjese (otto ili diesel proces). Razmještaj cilindara je uglavnom redni, V ili boxer. Motori su prednabijani ili usisni. I to je to.

SAABov ecopower turbo motor A bilo je vrijeme kad ste mogli kupiti i motor koji ima s današnjima zajedničko gorivo i svjećice. U literaturi ćete ga naći pod 'W'. To dolazi od imena konstruktora tj. Wankela. Taj motor ima rotirajući klip i zlu sudbinu, jer ga je prije dvije godine i Mazda prestala proizvoditi (to se je dogodilo onog trenutka kad je Ford postao vlasnik kontrolnog paketa dionica; prvo što su napravili bilo je gašenje linije RX7 i wankelovog motora). Što se mene tiče, to je tragedija. Motor je imao problema, ali svi su oni manje-više riješeni. Najveći problem u početku su bile brtvene pločice (ne možemo ih nazvati karikama, jer nemaju nikakve sličnosti s navedenim pojmom). To je riješeno. Potrošnja je isto tako (donekle, ali ipak..) zauzdana. Najveći problem wankel motora bilo je postojanje tzv. hladne i tople strane motora (jedan dio bloka bio je konstantno izložen usisnoj smjesi, a drugi plinovima izgaranja) i iz toga su proizlazila nejednolika temperaturna naprezanja. Ali i to se je moglo riješiti da je bilo VOUE i NOVACA. Nesreća wankela je u činjenici da šu obični klipni motori postali predobri, a NIJEDAN komad alata ne odgovara istodobno wankelu i klipnom motoru. Cijena prelaska na wankel bila je (pre) velika i zato je on preminuo.

Audijev tdi motor - 90KS Ostali smo na klipnom motoru. Nije ni to loš izbor, kako se danas pokazuje. Zanimljivo je da motor uglavnom odgovara podneblju i mentalitetu konstruktora. Talijanski motori su svi živahni, melodični (zna li netko melodičniji jezik na svijetu od talijanskog?), jaki, rado se vrte, zvrkasti, glasni. Otprilike kao i Talijani (osim onog 'jaki', ali ni pet od šest nije loše. Znate koja je najtanja knjiga na svijetu? Zbirka talijanskih borbenih pjesama). Njemački motori svi ŽELE biti ugladeni i neprimjetni, izdržljivi i ekonomični. Kao i sam narod. To (uglavnom) funkcionira dok ih ne nagazite do kraja kad postanu grubi i glasni, neugladeni (kao i njihova reprezentacija protiv nas; finoća, tehnika i gospodstvo dok ih nismo počeli gaziti na terenu. Onda su postali grubi i neobjektivni. Sudacje kriv. Ma, hajte molim Vas.... Pa nije sudac zabio tri gola...) čast iznimkama iz Bavarske i Stuttgarta, ali oni ne igraju nogomet, da se izrazim u prenesenom značenju.... Francuski motori su dovoljno ugladeni, štedljivi, prosječno se vrte neki su glasni ugodno, drugi neugodno. Izdržljivi i pouzdani, ali većina njih izgleda kao kad otvorite stražnji poklopac televizora. Tko se tu snalazi, zbilja svaka čast! Moj osobni dojam je da mehaničari na vozilima grupacije PSA moraju biti inteligentniji od ostalih, jer onoliko šlaufovinje, sajle i žice svakog mogu staviti na muku... Dakle, sve ugladeno, mekano, ali pomalo šlampavo ili ispravnije sami protiv svih. Japanci rade kako koji. Motori su u principu vrlo dobri, robuju modnim trendovima, fetišisti su visoke tehnologije, jer tradicije u pravom smislu te riječi niti nemaju. U svakom slučaju, nikome nisu ništa dužni. Japanci se mogu podičiti nečim drugim: nitko osim njih još nije došao na taj stupanj točnog predvidanja životnog vijeka dijelova i sklopova. Ako Vam oni kažu da je garancija na neki dio 100 tisuća km, onda budite sigurni da se nećete prošvercati preko te brojke. 102 tisuće km i taj dio postaje neispravan i Vi morate kupiti novi. Po prikladnoj cijeni, naravno. Sistem telefonske kartice.

Da se mene pita (i plati nakon pitanja) svaki proizvodač bi morao imati na svojem platnom spisku imati barem jednog Talijana da mu sredi motor da izgleda LIJEPO. I to je dio auta. A kad vidim onako lijepo polirane usisne cijevi na V6 Alfa Romea onda razum potiskuju nabujale emocije. Zapravo, i netko iz BMW M GmbH može honorarno ići okolo. I oni znaju kako se to radi.

Hardware Malo o mom software-u i softrware-u opcenito Nesto o automobilima i auto-moto-tehnici Cijene razgovora, tehnika, crackovi.... Mozda Vi imate nesto sto meni treba... a mozda i ja nesto sto vama treba... Ovdje bi trebalo biti sve ono sto nije pod drugim opcijama Nesto sitno podataka o meni... Popis zanimljivih stranica Kliknite ovdje ako mi zelite poslati e-mail....