AK ZUBAK

Možda će se nekom učiniti čudnim to što dio svog internet prostora posvećujem "reklamiranju" firme jednog od mnogih hrvatskih poduzetnika, koji su svoj trud i novac uložili u afirmiranje poznatih imena iz automobilskog svijeta na ovim prostorima. Ipak, i loša reklama je još uvijek reklama...

Kako se u mojoj užoj porodici od "pamtivijeka" voze automobili iz Volkswagenovog portfolija, dajem si pravo da kažem neku riječ o neugodnostima koje "mali 'rvati" doživljavaju od strane te auto kuće. Moj otac je bio vlasnik prvog od 4 Golfa koji su sedamdeset i neke došli u tadašnju državu, a od ostala tri modela znam samo da je jedan pripao nekom poznatom nogometašu (čini mi se Zlatku Kranjčaru, nisam siguran). Nakon četiri godine taj auto je prodan u Veliku Goricu, a kupljen je noviji crveni model koji je služio do 1983. godine kada je prodan u tadašnju Lišticu. U siječnju 1984. godine je došao treći i (za sada) posljednji Golf. Na naše iznenađenje došao je sa diesel motorom (iako je tražen benzinac) i to bijele boje (a naručena je trula višnja) - ipak su to bila druga vremena. Nakon par tankiranja muka je prošla i taj nas je model uspješno opsluživao do 1998. godine kada je prodan sa pređenih 380k km - "junačkih kilometara".

No,da se vratimo problemu... U nastavku ove stranice navedeni su slučajevi koje su korisnici vozila iz Volkswagenovog koncerna doživjeli od strane servisa AK Zubak (u međuvremenu su na stranici imena zamjenjena inicijalima jer mi je došlo dosta novih pritužbi, ali ljudi nisu htjeli biti "imenovani", tako da sam i prije navedena imena zamijenio inicijalima):


Ime i prezime: K. V.
Vozilo: Audi Cabriolet

Imao sam manji popravak limarije s lakiranjem na audi cabrioletu kod AK Zubak Sesvetski Kraljevec.
Rezultat: kriva boja lakiranja, loša priprema, potrgane obloge i pokvarena elektronika koju nisu znali popraviti...
Naravno, cijena popravka: sitnica, a rok se produžio s dogovorenih 10 dana na 30 dana!


Ime i prezime: D. T.
Vozilo: Audi A3

Nakon lakšeg karambola na parkingu sugerirana je zamjena kompletne stranice automobila, što je i učinjeno. Samo stranica je naplaćena 3,000.- DEMa + "ruke". Kada je nedugo nakon toga opet ta ista stranica bila udarena, utvrđeno je da je to njegova stara "ispeglana" stranica automobila.


Ime i prezime: B. A.
Vozilo: Polo 1.6 '97

Nakon dugog odlučivanja naša obitelj se odlučila koji će auto kupiti - Polo 1.6 sa dvoja vrata. I tako krenusmo kod AK Zubak u Velikoj gorici i odlučismo; Polo sa svom dodatnom opremom, metalik, klima, ABS, zračni jastuci,...uglavnom sve. Rok isporuke 12 tjedana. Jedan od razloga zbog čega smo se odlučili na novi auto je bio posao jer smo tog ljeta trebali napraviti 10k kilometara po Hrvatskoj. I od tada počinju naši problemi. Nakon tromjesečnog čekanja počinje telefonsko natezanje sa AK Zubak oko isporuke: "Evo, za dva tjedna", "Evo strpite se još dva tjedna", "Nažalost, morati ćete se strpiti još tri tjedna", "Još dva tjedna"...... I tako je bilo dok otac nije izgubio strpljenje! Želio je auto, makar bilo kakav, ali odmah jer više nismo mogli čekati. I gle čuda, "slučajno postoji jedan Polo na skladištu, ali nema klimu, i nije metalik zeleni nego crni, i ima svjetla u boji karoserije, što mi nismo naručili. I cijena je, gle čuda gotovo ista jer je u međuvremenu došlo do promjene cijene.... Nedugo nakon kupnje sam ustanovio da su stražnja svjetla koja bi trebala biti zatamnjena (koja smo morali platiti, a nismo naručili) potpuno ista kao i kod ostalih automobila tj. platili smo ih a nisu nam ih isporučili (zapravo netko ih je u servisu zamijenio za obična).... Uskoro je došao i prvi kvar: lijevi električni podizač prozora se pokvario. Srećom, bio sam oprezan i zamolio sam servis AK Zubak, da pogledaju što nije u redu. Rezultat: "Gospodine, vama je otišao elektromotor, prekidač i vodilice stakla, te da treba sve zamijeniti, sto košta 500 DEM." Ostao sam zapanjen! Uzalud sam im pokušao objasniti da sam dipl. ing. elektrotehnike i da nešto znam o struji, te da postoje tzv. "osigurači", te da bi se u najgorem slučaju mogla pokvariti samo jedna komponenta, tj. ako je i pregorio motor da to nema veze sa prekidačem. No, uzalud. Nakon servisa ustanovio sam da su umjesto originalnog prekidača, stavili pokvareni (koji je imao potpuno drugačiji "hod") i da stvar bude apsurdna na prekidaču za dizanje/spuštanje prozora palila se i gasila komandna tabla, bez obzira da li su svjetla upaljena ili ne.
Epilog: otišao sam kod drugog ovlaštenog servisera, koji je ustanovio da je staklo ispalo iz ležišta i da nije zapravo ništa bilo pokvareno. Naravno, morao sam kupiti drugi prekidač, umjesto onog kojeg su mi "uvalili" serviseri u AK Zubak. Nakon svega bio sam jako razočaran, nisam znao što da radim. Da ih prijavim policiji, ili da pišem VW u Njemačku. Odlučio sam ne učiniti ništa, i stvar zaboraviti, jer ionako se nemam kome žaliti.


Naziv: I. doo
Vozilo: Porsche Boxster

Porsche 968 Boxster, naručen i dobiven u AKZ nakon cca pretjeranog roka 40 dana. auto nakon godinu dana vožnje i redovitog servisiranjem, dolazi na redoviti servis, koji usput budi rečeno traje 2 dana ????!!!! 5 dana nakon servisa na auto cesti ZG-KA, počinje se paliti lampica "CHECK", kratka konzultacija sa manualom kaže da se i dalje može voziti ali ne preko 80km/h te posjetiti najbliži servis... Petak popodne i servis (AKZ naravno koji jedini ovlašteni za popravak Porschea) ne radi. U ponedaljak auto u servis, 15km od Zagreba, nakon kraćeg pregleda "znate to je samo senzor pogrešno dao kontakt". OK, Odlazak iz servisa, auto radi dobar točno do idućeg petka kada se ponovo pali lampica "CHECK" ali ovaj puta se ne gasi... Ponovo manual - sada kaže odmah zaustaviti vozilo i nazvati servis... Sranje Petak popodne, ništa auto na stranu mobitel i šlep služba. Ponedjeljak drugi auto je ponovo u servisu i ovaj puta ostaje do četvrtka...."Znate senzor za dotok zraka je davao krivu informaciju - pa mogli ste se dalje voziti...." iako u manualu piše "NE VOZITI DALJE" jer se time gubi pravo na garanciju obzirom da auto ima elektronsku dijagnostiku kada i kako je vožen tj. "Crnu Kutiju". 1 dan nakon povratka iz servisa, dakle opet petak, vlasnik vozila pri brini od cca 90km/h ubrzava i kreće u preticanje kamiona na autocesti Zagreb-Rijeka kod Vrbovskog, na pola puta auto počinje trokirati i slijedi panično povlačenje uz kamion nazad, lampica "CHECK" radi kao luda... Da skratimo priču: nakon još jedno 5 dolazaka u servis auto od 135.000 DEM ne radi kako treba plus je opasan za vožnju!!! Protestno pismo u centralu Porschea dobilo je odgovor u roku od 24h!!! Nakon što kvarovi nisu uklonjeni dolazi "posebna oprema iz Njemačke" tj laptop sa dijagnostičkim softwareom ali ovaj put razljućen neprofesionalnim odnosom AKZ vlasnik demonstrativno traži da AKZ dođe po auto... Ovi i dolaze jedno 3 puta i od tada auto radi kako je i trebao prvi puta. AKZ-ovi majstori ne da fušaju već NE ZNAJU POPRAVITI skuplje i bolje aute.


Naziv: A.T. doo
Vozilo: VW LT 35 produženi/povišeni 2.5tdi '97

Automobil je kupljen u veljači 1997. godine u Auto kući Zubak. Nakon cca. 6 mjeseci počinju neugodno bučiti ležajevi prednjih kotača, što je i naglašeno kod predavanja automobila na servis na 30k km. Uz komentar servisera do to ne mogu biti ležajevi nego prednje pločice, auto je preuzet na servis gdje su promijenjene i naplaćene nove disk pločice, a ležajevi i dan danas "zuje". negdje u 10. mjesecu te iste godine auto se "ukopava u Ljubljani" u sred noći i šlepa se do Zagreba u servis AKZ. Na servisu dijagnosticiraju da je otišla "kompletna" elektronika motora i biva zamijenjena novom, ali uz posljedicu da na brojaču prijeđenih kilometara piše cca. 450k km! Troškovi šlepanja automobila nikada nisu refundirani. Usput je i napravljen redoviti servis. Sutra dan automobil kreće u Austriju gdje kod Šentilja počinje slabije vući. Sa 60km/h se dovuče do Beča gdje ustanovljuju da filtar goriva nije promijenjen na servisu i zamjenjuju ga. Novi filtar i zamjena su naplaćeni jer taj automobil ima jamstvo od 1 godine ili 100k km, a ovome je na brojaču preko 450k km! Utvrđeno je i da su amortizeri pri kraju, te da letva volana ima nedopustiv prazan hod. Ta sve je napomenuto na slijedećem servisu AKZ, ali ništa oko toga nije napravljeno. Nedugo nakon toga na kod Maribora puca zupčasti (distribucijski) remen! Zamijenjen u VW servisu u Mariboru. Taj isti mjesec vozač firme izlijeće sa mokre ceste, a na slijedećem servisu je zamijenjena letva volana (na trošak jamstva). Ta letva je također još jednom zamijenjena u jamstvenom roku. Pored svega toga je zanemariv problem iskakanja opruga na suvozačevom sjedalu, iako se 90% vremena vozač vozio sam...
A čini mi se da ima tu i nekih "zaboravljenih sitnica"... kao na primjer činjenica da je auto bio naručivan na izmjenu ulja svakih 7,500 km umjesto 15,000 kako piše u specifikacijama, reklamama i servisnoj knjižici...

  • Update: u studenom '98 se očekuje još jedna izmjena letve volana
  • Update br. 2: slična negativna iskustva vlasnika jednog Mercedes Vito-a upućuju na nizak nivo proizvodnje i kontrole vozila koja napuštaju tvornicu vozila u Španjolskoj u kojoj se proizvode Volkswagenova i Mercedesova dostavna vozila. Jedina je razlika što Mercedesov zastupnik priznaje sve propuste i bez komentara i besplatno mijenja sve dijelove na spomenutom vozilu.


Naziv: I. P.
Vozilo: VW Bora TDI

Problemi počinju sa startanjem auta koje je jednom prilikom "napravio" voditelj servisa na mom automobilu. Odnosno nije mu se sviđalo kako pali, malo verglanja bio topao ili hladan motor. Nakon testiranja paljenja otkrivena greška, zamijenjen program paljenja. Rezultat: Motor super pali kada je hladan ali kada je na radnoj temperaturi vergla "do boli". Ponovno odlazak u radionicu i objašnjavanje u kojem ja opisujem da je motor prije mijenjanja programa paljenja podjednako, malo, verglao bio hladan ili topao, dobijem tvrdnju da LAŽEM! I jedino što oni meni sada mogu pomoći je da mi pregledaju ventile, možda je jedan prljav i ne sjeda dobro. Mislim, ne bih li to osjetio u radu motora i "vuči" a ne samo pri paljenju!!?? E da, cijena jednog takovog zahvata košta cca 4500 kn! Ta ideja mi se ni malo ne sviđa i ja sada nadobudan zovem AKZ ne bih li od njih dobio neko razumnije objašnjenje. U biti mi kažu isto ali kao oni će se kompjuterski spojiti sa mojom radionicom pa neka ja odem natrag i oni će pratiti testiranje u Zg!! A razlog zašto mi sada auto super pali kada je hladan a "vergla" kada je topao "jer su ga tako softverski podesili". Pa što kad mi se to prestane sviđati da odem da mi namjesta suprotno??!! I ja odem... ali samim ulaskom u radionicu paljba na mene... o tomu svemu je bio s moje strane obaviješten jedan novinar što se njima nije nimalo sviđalo... Taj novinar (radi u jednom automagazinu) mi je savjetovao isto da ustrajem da se nađe kvar i da ni slučajno ne dam da mi otvaraju motor. U daljnjem malo napetom razgovoru sa voditeljem servisa dobivam napomenu kako je "ćup razbijen i nikada više ne može biti čitav, može biti pokrpan ali čitav ne", JAKO su bili uvrijeđeni na način moje aktivnosti oko toga! Od najavljenog povezivanja kompjuterski sa Zg ni slova!!! U mojoj radionici ostaju pri čišćenju, očađivanju motora (ventila)... Ne pristajem a i tko bi nakon napomene o "razbijenom ćupu". Ostaje mi jedino Wolfsburg! I preko prijatelja u njemačkoj koji se raspituje, preko svog servisera u njemačkoj, u centrali u Wolfsburgu saznajem da je uzrok "toplom verglanju" kvar jednog sitnog dijela cijene oko 150 EUR! Nije malo ali je manje od 4500 kn!


Naziv: D. V.
Vozilo: VW Derby / Polo '95

U dahu sam pročitao Vaša iskustva s AKZ i mogu samo dodati da smo jadna zemlja bez poštenog servisa kako za VW tako i za ostala vozila. Serviseri definitivno nisu školovani ili nisu svladali gradivo. Moj je otac prije par godina odvezao auto koji je inače servisirao kod Radanoviča, u AKZ na servis. Nakon servisa auto jednostavno nije više isti. Radi se o Derby VW te je utvrđeno da mu je zamijenjen rasplinjač Weberov. Jasno da nismo to mogli dokazati, osim što je ovaj ugrađeni imao malo crvene boje, dok je očev auto bio zelen. To je ujedno bio i naš zadnji posjet AKZ.
Sada imam Polo, koji vjerno služi od 95. godine, u zadnje vrijeme imam nekih problema pa sam navratio u AK Dojkić da ga pregledaju. Iako simptomi mogu ukazivati na par mogućih kvarova, nisam primljen jer su zatrpani rezervacijama 10 dana unaprijed. Sada riskiram i veće kvarove čekajući termin u servisu jer jednostavno nemam ideju kuda odvesti auto. Preriskantno mi je ići Radanoviču, jer što ako auto moram ostaviti par dana.


Ime i prezime: B.co doo
Vozilo: VW Passat TDI '95

Bizaran primjer. Došao sam na servis u AKZ Velika Gorica sa pasatom 1.9 TDI 95 god. Tada je auto bio star samo 2 godine. Nakon servisa prolazim 5000 km, te na toj kilometraži mijenjam ulje sam ali posto je filtar ulja prije zamijenjen, ne mijenjam ga. Legnem ispod auta, i idem odšarafit šaraf kartera, ali naprosto nakon jednog okreta kljuca, on se ne da odšarafit prstima. Nakon odvrtanja ključem do kraja imam što vidjet. Neki neuki šegrt niti je zamijenio bakrenu brtvu, a šaraf je tako zategnuo gedorama da se navoj na vijku prebacio jedan preko drugog. Sigurno je to zatezao sa pajserom duzine jednog metra. Pošto je bio radni dan, kupio sam novi šaraf kartera (nije bio skup, svega 15 kuna). Sreća da su Nijemci pametni pa su napravili šaraf mekaniji od unutarnjeg navoja na karteru. Odem ja na prijem vozila i kazem sto se dogodilo, na to me gospoda mehaničari uvjeravaju da to tako treba biti. Ovaj Passat mi je 4. Volkswagen u životu i svim vozilima sam bio prvi vlasnik. Zbog ovakvih aljkavih servisera se odričem Volkswagena, jer sam imao još sličnih situacija sa AK Zubak. Sorry na apostrofima imam njemački kompjutor...


Ime i prezime: S. dd / HVB L.
Vozilo: VW Caddy '02

Šest mjeseci nakon preuzimanja novog vozila, sjedalo vozača se kod uzdužnog pomicanja (naprijed-nazad) nije moglo više učvrstiti na jednom mjestu (osim u krajnjem, najdaljem položaju), kod naglijeg kočenja je prednji lijevi žmigavac ispadao iz blatobrana... Sjedalo je reklamirano, ali ga kod "Zubak auta" nikako nisu mogli popraviti, nego su ga ukliještili nekako na neku srednju udaljenost i rekli su da su naručili novo sjedalo i da bi trebalo doći za 2-3 tjedna... Nakon 2 mjeseca sjedalo nije "dolazilo"... Nakon 4 mjeseca neki novi djelatnik upoznaje nas sa činjenicom da sjedalo nikada nije ni naručeno, a da će se naručiti, ali da nije pokriveno jamstvom?!... Par tjedana nakon toga su ipak "izmislili" nekakvo sjedalo i sve je ipak moralo potpasti pod jamstvo... valjda... Od početka korištenja automobila se u desnom zavoju nije moglo ubacivati iz treće u drugu brzinu, ali su u "Zubak autu" objašnjavali da to tako mora biti... Nakon druge reklamacije neispravne brave na stražnjim vratima, njihova reakcija je bila da dođemo do njih u servis pa će nam oni objasniti kako da sami popravimo bravu! Naravno, zemlja proizvodnje automobila je Španjolska...


Ime i prezime: J. Š.
Vozilo: VW Golf I 1.6 diesel GL

Početkom 1994. godine dolazi do defekta na mjenjaču, zbog kojeg se gubi mogućnost šaltanja u bilo koji stupanj prijenosa, osim 3. i 4 stupanj. Automobil je dovezen u takvom stanju u servis Auto kuće Zubak u Velikoj Gorici gdje je dijagnosticirano da je malena šipka koja prenosi radnje same ručice mjenjača u defektu, te je treba zamijeniti. Auto je ostavljen u servisu i rečeno mi je da se vratim po njega prekosutra! Što sam ja i učinio. Naplaćeno je 200.- kn, a prilikom šaltanja na prvom semaforu (30m od izlaza iz servisa) sam opet imao isti slučaj od prije dva dana. Samo 3. i 4. stupanj prijenosa. Vratio sam se u servis gdje su mi rekli da moram auto opet ostaviti kod njih par dana (preko vikenda) na što sam ja rekao da se ne želim za trivijalne servise odvajati po 5 dana od auta. Odgovor servisera je bio da je to star auto, i da se to natjerava i da se to ne može tek tako napraviti!
Tada sam u 3. i 4. brzini (jadna moja lamela) otišao u Martićevu ulicu u servis "AutoMehanike" gdje mi je serviser odmah uzeo automobil na obradu, utvrdio da su mi u Zubakovom servisu stavili šipku od Passata! i preventivno zamijenio posudu za rashladnu tekućinu. Ne sjećam se koliko je koštala posuda, ali mi je šipku naplatio 50.- kuna.
Šaltanje radi do danas bez problema...


Da se ne bi krivo razumjeli, ne tvrdim ja da toga nema u drugim servisima (na žalost), ali sam ja (i ostali sa ove stranice) konkretno oštećen i imam pravo to izjaviti...

Ukoliko ste u mogućnosti, probajte saznati broj šasije VW vozila koje kupujete, jer slovo koje se nalazi na jedanaestom mjestu broja šasije (na engleskom se taj broj zove VIN = Vehicle Identification Number) otkriva porijeklo vozila, a vozila iz Španjolske treba izbjegavati:

SLOVOPorijeklo VAG vozila
A Ingolstadt, Njemačka
B Brussels, Belgija
C Taipen, Tajvan
D Bratislava, Slovačka
E Emden, Njemačka
F Ipiranga, Brazil
F Resende, Brazil
G Steyr Daimler puch, Austrija
H Hannover, Njemačka
J Jakarta, Indonezija
K Osnabruck, Njemačka
M Puebla, Meksiko
N Neckarsulm, Njemačka
P Mosel, Njemačka
R Martorell, Španjolska
S Salzgitter, Njemačka
T Sarajevo, Bosna i Hercegovina
U Uitenhage, Južnoafrička republika
V Westmoreland, SAD
V Palmela, Portugal
W Wolfsburg, Njemačka
X Poznan, Poljska
Y Navara/Pamplona, Španjolska

A što da još dodam, osim da znam da većina mojih poznanika svoja vozila iz VW koncerna servisira u Auto hiši Radanovič u Brežicama (Slovenija) ili negdje u Austriji. ...


Ukoliko znate za još neke konkretne probleme molim Vas da mi javite!!!

Postupak je jednostavan... kliknite na kuvertu iznad ovog teksta...
Hardware Malo o mom software-u i softrware-u opcenito Nesto o automobilima i auto-moto-tehnici Cijene razgovora, tehnika, crackovi.... Mozda Vi imate nesto sto meni treba... a mozda i ja nesto sto vama treba... Ovdje bi trebalo biti sve ono sto nije pod drugim opcijama Nesto sitno podataka o meni... Popis zanimljivih stranica Kliknite ovdje ako mi zelite poslati e-mail....